Sposób przygotowania:
Kurczak gyros z pieczonym topinamburem
Ćwiartki kurczaka dzielimy na udka i pałki. Wykrajamy płaty tłustej skóry. Nacieramy solą i przyprawą do gyrosa. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka wraz z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Po 25 minutach pieczenia kurczaka przewracamy, aby równomiernie się zarumienił. Topinambur oczyszczamy ze skórki. Kroimy po połowie i przekładamy na blaszkę. Spryskujemy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika razem z kurczakiem. Pieczemy około 25 minut, aż topinambur się zarumieni. Wyjmujemy go. Kawałki topinambura przewracamy i posypujemy go tymiankiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia się kurczaka. Kurczaka podajemy z topinamburem i cebulką. Smacznego.