cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Torcik amaretto z polewą kajmakową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne połączenie ciasta migdałowego ze śmietankowym kremem, polewą kajmakową.

Torcik amaretto z polewą kajmakową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik amaretto z polewą kajmakową

 

  • / na tortownicę ok.22 cm/
  • biszkopt migdałowy :
  • 5 jajek
  • 150 g mąki migdałowej/zmielone suche migdały/
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likier "Amaretto"

 

  • krem migdałowy :
  • 250 g śmietany kremówki do deserów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 g zmielonych migdałów

 

  • polewa kajakowa:
  • 150 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki likieru "Amaretto"
  • płatki migdałowe i kropelki czekolady kawowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik amaretto z polewą kajmakową
Biszkopt migdałowy Migdały /bez skórki/ przed zmieleniem powinny być dobrze wysuszone , ponieważ tylko wtedy możemy otrzymać dobrą mąkę migdałową. -Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na gęstą, puszysta masę, dodać likier i mąkę migdałową zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem. -Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jajeczno-migdałową. -Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok. 30-40minut w temp. 180 st.C. /do suchego patyczka/ -Wystudzone ciasto przekroić na pół. Krem migdałowy -Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. -Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. -Śmietanę delikatnie połączyć z mascarpone i migdałami. -Masę schłodzić. -Gotową masę wyłożyć na spód biszkoptowy i przykryć drugim krążkiem. -Wierzch polać polewą kajmakową i ozdobić płatkami migdałowymi. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzać ze śmietanką ,dodać likier i starannie wymieszać. Lekko przestudzoną masą polać wierzch ciasta i dowolnie udekorować.
Torcik amaretto z polewą kajmakową
Taki mały kawałeczek odłożyłam dla siebie a wyglądał bardzo kusząco.