Sposób przygotowania:
Torcik amaretto z polewą kajmakową
Biszkopt migdałowy Migdały /bez skórki/ przed zmieleniem powinny być dobrze wysuszone , ponieważ tylko wtedy możemy otrzymać dobrą mąkę migdałową. -Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na gęstą, puszysta masę, dodać likier i mąkę migdałową zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem. -Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jajeczno-migdałową. -Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok. 30-40minut w temp. 180 st.C. /do suchego patyczka/ -Wystudzone ciasto przekroić na pół. Krem migdałowy -Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. -Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. -Śmietanę delikatnie połączyć z mascarpone i migdałami. -Masę schłodzić. -Gotową masę wyłożyć na spód biszkoptowy i przykryć drugim krążkiem. -Wierzch polać polewą kajmakową i ozdobić płatkami migdałowymi. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzać ze śmietanką ,dodać likier i starannie wymieszać. Lekko przestudzoną masą polać wierzch ciasta i dowolnie udekorować.
edytaha
mysza75
mysza75
Cukiereczek13
cris
....był pyszny!