Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Torcik malinowy z bitą smietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Biszkopt, masa malinowa, bita śmietana i ciasto prawie gotowe.Do tego ciasta można wykorzystać również inne owoce.

Torcik malinowy z bitą smietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik malinowy z bitą smietaną

 

  • biszkopt :
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa malinowa:
  • 1/2 kg malin ( mogę być mrożone)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 szkl. wody
  • wierzch:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyzki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy z bitą smietaną
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem .Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypana mąką. Piec ok 15 minut w temp 160 stopni.Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na połowę. Maliny 1 i 1/2 szkl. wody i cukier zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałej wodzie , dodać do malin, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje i straci mączny posmak. 1/2 gorącej masy przełożyć przestudzony i przekrojony biszkopt, resztę masy wyłożyć na drugą część biszkoptu .Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę malinową, dowolnie udekorować.Schłodzić.
Torcik malinowy z bitą smietaną
Biszkopt upieczony, gotowy do przekrojenia.