motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Torcik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekki torcik malinowy z bitą śmietaną

Torcik malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik malinowy

 

  • BISZKOPT;
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MALINOWA;
  • 20 dkg masła
  • 50 dkg malin
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 5 dkg czekolady
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy
BISZKOPT; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę i pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Zimny biszkopt przecinamy na trzy części. MASA MALINOWA. masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po troszku zmiksowanych malin dalej ucierając a na koniec spirytus. Przygotowaną masą przekładamy biszkopty i smarujemy ze wszystkich stron. Boki obsypujemy okruchami. Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem. Ubitą śmietanę dajemy do woreczka. W rogu woreczka robimy dziurkę i rozprowadzamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą.
Torcik malinowy
Etap 1 Z podanych składników ubijamy biszkopt i pieczemy
Torcik malinowy
Etap 2 Biszkopt przekrawamy na 3 części i smarujemy masą
Torcik malinowy
Etap 3 Przygotowaną masą smarujemy boki tortu
Torcik malinowy
Etap 4 Na wierzch dajemy bitą śmietanę i posypujemy czekoladą