Sposób przygotowania:
Torcik malinowy wg hrabiny.
Biszkopt. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przeciąć na pół.
Żelatynę zalać zimną woda (3/4 szklanki), pozostawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać serki z utartą skórką i sokiem z cytryny. Do masy serowej małym strumieniem wlewać żelatyną, połączyć składniki.
Ułożony w tortownicy spód biszkoptu posmarować dżemem, kolejno masą serową, na której wyłożyć połowę malin. Przykryć drugim biszkoptem. Włożyć do lodówki do stężenia.
Kremówkę ubić z pudrem na sztywno, posmarować boki i wierzch ciasta, ozdobić resztą malin.
Żelatynę zalać zimną woda (3/4 szklanki), pozostawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać serki z utartą skórką i sokiem z cytryny. Do masy serowej małym strumieniem wlewać żelatyną, połączyć składniki.
Ułożony w tortownicy spód biszkoptu posmarować dżemem, kolejno masą serową, na której wyłożyć połowę malin. Przykryć drugim biszkoptem. Włożyć do lodówki do stężenia.
Kremówkę ubić z pudrem na sztywno, posmarować boki i wierzch ciasta, ozdobić resztą malin.