Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Torcik malinowy wg hrabiny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Torcik biszkoptowy z malinami i serkiem homogenizowanym i bitą śmietaną. Jest słodko-winny. Idealny na ciepłe dni. Moi gości się nim zajadali :)

Torcik malinowy wg hrabiny. Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Torcik malinowy wg hrabiny.

 

 

  • Masa:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • ok. 2,5 łyżki żelatyny
  • starta skórka z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny

 

  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 -300 g śmietanki 36 % tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy wg hrabiny.
Biszkopt. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przeciąć na pół.

Żelatynę zalać zimną woda (3/4  szklanki), pozostawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać serki z utartą skórką i sokiem z cytryny. Do masy serowej małym strumieniem wlewać żelatyną, połączyć składniki.

Ułożony w tortownicy spód biszkoptu posmarować dżemem, kolejno masą serową, na której wyłożyć połowę malin. Przykryć drugim biszkoptem. Włożyć do lodówki do stężenia.

Kremówkę ubić z pudrem na sztywno, posmarować boki i wierzch ciasta, ozdobić resztą malin.
torcik malinowy
torcik malinowy
torcik malinowy
torcik malinowy
Torcik malinowy wg hrabiny.
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić.
Torcik malinowy wg hrabiny.
Biszkopt przeciąć na pół i posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Torcik malinowy wg hrabiny.
Na dżem wyłożyć masę serową i przykryć drugim biszkoptem.