motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny torcik na biszkoptowym spodzie. Z masą czekoladową oraz truskawkami i zalane galaretką pomarańczową.

Torcik truskawkowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • Biszkopt;
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 1 op. masy czekoladowej do tortów
  • 10 dkg masła
  • Wierzch;
  • 30 dkg truskawek
  • galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 minut. Wyciągamy i chłodzimy.

Biszkopt kroimy na dwie części.

Masę czekoladową przygotowujemy w/g przepisu. Na biszkopt dajemy połowę masy i przykrywamy drugim. Na drugi biszkopt dajemy resztę masy i układamy przygotowane truskawki.

Zalewamy tężejącą galaretką
Torcik truskawkowy
Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy
Torcik truskawkowy
Masę czekoladową przyrządzamy według przepisu
Torcik truskawkowy
na biszkopt dajemy połowę masy czekoladowej
Torcik truskawkowy
Na masę czekoladową dajemy drugą część biszkoptu
Torcik truskawkowy
Na biszkopt dajemy pozostałą masę
Torcik truskawkowy
Układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową