Niuulaa

Niuulaa

Kucharz
[Przepisów: 14]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjny torcik truskawkowy...

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Białka ubić ze szczyptą soli, 3 łyżkami wody, torebką cukru waniliowego oraz 5 łyżkami cukru. Wymieszać z żółtkami, całą mąką i proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały. Ciasto wlać do tortownicy (26cm), piec ok. 40 minut temp. 175'C . Po wystygnięciu przeciąć na dwie części. Do masy będą potrzebne zmiksowane truskawki, wymieszać je z sokiem cytrynowym, resztą cukru, torebką cukru waniliowego i rozpuszczoną już żelatyna. Ubić połowę śmietany, wymieszać z 2/3 zmiksowanych truskawek. Spód ciasta posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Resztę truskawek rozsmarować na wierzchu tortu. Odstawić na ok. 4 godziny do lodówki. Następnie posmarować resztą ubitej śmietany, brzegi posypać czekoladą. I gotowe!

Tagi:

jajko jajka