peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Torcik truskawkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten szybki torcik na każdą okazję: rodzinne przyjęcie czy plotki w ogrodzie. Posmakuje każdemu :) Aromatyczne truskawki świetnie komponują się z delikatnie waniliowym kremem śmietanowym.

Torcik truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 400 g śmietany 30%
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok 150g biszkoptów wrocławskich bez cukru

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki (jeśli są nieduże przekrawamy na pół). Skrapiamy sokiem z cytryny.

Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i serki waniliowe dalej ubijając. Powinna powstać puszysta masa.

Połowę biszkoptów układamy na dni foremki. Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-waniliowej, a następnie układamy warstwę truskawek lekko dociskając. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masy śmietanowo-waniliowej i truskawek.

Wstawić do lodówki na minimum 3h.
Torcik truskawkowy
Torcik truskawkowy - przykładowa propozycja podania