reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Letni torcik z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dzisiaj przepis na ciacho bez nazwy, wzorowany na pysznym deserze Eton mess- czyli truskawki, dużo bitej śmietany i bezy.

Letni torcik z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni torcik z truskawkami

 

  • Ciasto

 

  • szklanka* białek - około 220g

 

  • 150g cukru

 

 

  • 1/2 szklanki* maki ziemniaczanej

 

  • 1 łyżka octu

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa

 

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • Dodatkowo;

 

 

  • 100 g bezików

 

 

 

  • Poncz- według uznania i smaku, u mnie :

 

  • 1/2 szklanki przegotowanej i studzonej wody

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Letni torcik z truskawkami
 Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy żeby cukier nam sie rozpuścił. Od tej chwili mieszamy już ręcznie- dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Przekładamy ciasto do tortownicy ( 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia**

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem i odstawiamy do ostudzenia. Zimne przekrawamy na dwa blaty. 

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia- trzeba bardzo uważać, bo lubi się przypalać.- lekko studzimy.

Śmietanę musimy dokładnie schłodzić, ubijamy na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dzielimy na połowę.

 Składnie tortu: 

1/ W tortownicy układamy dolny blat ciasta, rozsmarowujemy 4-5 łyżek bitej śmietany i układamy gęsto truskawki, przykrywamy śmietaną.

2/ Beziki lekko  rozkruszamy wałkiem i rozsypujemy równą warstwą na śmietanę.

3/ Drugą połowę śmietany dzielimy na pół-część rozsmarowujemy na beziki ( najprościej zrobić to rękawem cukierniczym)

4/ przykrywamy drugim blatem ciasta

5/ smarujemy pozostałą śmietaną, pozostawiając odrobinę do ozdobienia tortu 6/ ozdabiamy w/g uznania

*   u mnie szklanka zawsze ma 250 ml


** wykładam tylko dno tortownicy, i nie smaruję boków


Smacznego!!

Letni torcik z truskawkami
upieczony blat biszkoptowy na nasz torcik