Sposób przygotowania:
Letni torcik z truskawkami
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy żeby cukier nam sie rozpuścił. Od tej chwili mieszamy już ręcznie- dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Przekładamy ciasto do tortownicy ( 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia**
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem i odstawiamy do ostudzenia. Zimne przekrawamy na dwa blaty.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia- trzeba bardzo uważać, bo lubi się przypalać.- lekko studzimy.
Śmietanę musimy dokładnie schłodzić, ubijamy na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dzielimy na połowę.
Składnie tortu:
1/ W tortownicy układamy dolny blat ciasta, rozsmarowujemy 4-5 łyżek bitej śmietany i układamy gęsto truskawki, przykrywamy śmietaną.
2/ Beziki lekko rozkruszamy wałkiem i rozsypujemy równą warstwą na śmietanę.
3/ Drugą połowę śmietany dzielimy na pół-część rozsmarowujemy na beziki ( najprościej zrobić to rękawem cukierniczym)
4/ przykrywamy drugim blatem ciasta
5/ smarujemy pozostałą śmietaną, pozostawiając odrobinę do ozdobienia tortu 6/ ozdabiamy w/g uznania
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem i odstawiamy do ostudzenia. Zimne przekrawamy na dwa blaty.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia- trzeba bardzo uważać, bo lubi się przypalać.- lekko studzimy.
Śmietanę musimy dokładnie schłodzić, ubijamy na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dzielimy na połowę.
Składnie tortu:
1/ W tortownicy układamy dolny blat ciasta, rozsmarowujemy 4-5 łyżek bitej śmietany i układamy gęsto truskawki, przykrywamy śmietaną.
2/ Beziki lekko rozkruszamy wałkiem i rozsypujemy równą warstwą na śmietanę.
3/ Drugą połowę śmietany dzielimy na pół-część rozsmarowujemy na beziki ( najprościej zrobić to rękawem cukierniczym)
4/ przykrywamy drugim blatem ciasta
5/ smarujemy pozostałą śmietaną, pozostawiając odrobinę do ozdobienia tortu 6/ ozdabiamy w/g uznania
* u mnie szklanka zawsze ma 250 ml
** wykładam tylko dno tortownicy, i nie smaruję boków
Smacznego!!
marietta