Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1625]

Lekka zupa z warzyw z brokułem i kaszą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i lekka zupa. Szybka i tania w wykonaniu. Pełna aromatu od przesmażanych warzyw. Uwielbiam takie zupy.

Lekka zupa z warzyw z brokułem i kaszą

Składniki:

Lekka zupa z warzyw z brokułem i kaszą

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka różyczek brokuła
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • bulion warzywny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek suszony według uznania

Sposób przygotowania:

Lekka zupa z warzyw z brokułem i kaszą
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brokuła płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy. Wlewamy bulion, wrzucamy kaszę i gotujemy do miękkości składników. Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą zupę chcemy mieć i należy pamiętać, że zupa zgęstnieje od kaszy.

2. Na koniec zupę przyprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Gotową podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.