lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Szakszuka z jajkami przepiorczymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szakszuka to danie śniadaniowe, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiac. Ja zrobiłam w wersji z jajkami przepiorczymi i bardzo super to wyszło.

Szakszuka z jajkami przepiorczymi

Składniki:

Szakszuka z jajkami przepiorczymi

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka z jajkami przepiorczymi
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, a pomidory parzymy, obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Wszystko, razem smażymy 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Robimy po środku małe wgłębienie i wbijamy jajka. Wszystko, jeszcze chwilę smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Możemy posypać szczypiorkiem.