Sposób przygotowania:
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia, na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
![Torcik z kaszy jaglanej z galaretką Torcik z kaszy jaglanej z galaretką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/torcik-z-kaszy-jaglanej-z-galaretka-152620.jpg)
![Torcik z kaszy jaglanej z galaretką Torcik z kaszy jaglanej z galaretką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/torcik-z-kaszy-jaglanej-z-galaretka-152621.jpg)
![Torcik z kaszy jaglanej z galaretką Torcik z kaszy jaglanej z galaretką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/torcik-z-kaszy-jaglanej-z-galaretka-152622.jpg)
![Torcik z kaszy jaglanej z galaretką Torcik z kaszy jaglanej z galaretką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/torcik-z-kaszy-jaglanej-z-galaretka-152623.jpg)
MagdaMM
msewka