Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kasza jaglana z musem z jabłek i galaretką jest smaczna i ładnie wygląda.

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

 

  • 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia, na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Rozgotowane gorące jabłka dokładnie wymieszać z galaretką
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Umytą i sparzoną kaszę jaglaną ugotować do miękkości
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Połowę ugotowanej kaszy włożyć do przygotowanej formy
Torcik z kaszy jaglanej z galaretką
Na zimną kaszę ułożyć tężejący mus odłożyć do stężenia przykryć pozostałą kaszę