Sposób przygotowania:
Torcik z owocami i galaretką
Jajka ubić ze 130 g cukru i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej pergaminem, piec ok. 30 min w 180°C.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wystudzić, wstawić do lodówki. Truskawki i śliwki pokroić na drobne kawałki, jagody przebrać. Ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć ponczem z 1/2 szklanki wody, soku cytrynowego i łyżki cukru, dolny blat ciasta włożyć do tortownicy, rozłożyć połowę owoców, zalać je tężejącą galaretką.
Zastygniętą galaretkę przykryć następnym krążkiem ciasta, schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), płynną żelatynę zmiksować z ubitą śmietaną, masę śmietanową rozsmarować w tortownicy, nałożyć ostatni krążek ciasta, ułożyć resztę owoców, zalać galaretką, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wystudzić, wstawić do lodówki. Truskawki i śliwki pokroić na drobne kawałki, jagody przebrać. Ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć ponczem z 1/2 szklanki wody, soku cytrynowego i łyżki cukru, dolny blat ciasta włożyć do tortownicy, rozłożyć połowę owoców, zalać je tężejącą galaretką.
Zastygniętą galaretkę przykryć następnym krążkiem ciasta, schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), płynną żelatynę zmiksować z ubitą śmietaną, masę śmietanową rozsmarować w tortownicy, nałożyć ostatni krążek ciasta, ułożyć resztę owoców, zalać galaretką, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.