Sposób przygotowania:
Torcikowe marzenie
Dwa rodzaje mąki przesiać razetn z proszkiem do pieczenia. Cukier utrzeć z zimną wodą na jednolitą masę, następnie
dodać sok z cytryny, wbić kolejno sześć żółtek, a następnie, stale ucierając. po łyżce dodawać mąkę. Białka ubić na jednolitą pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem . Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180"C)'
a gdy ciasto podrośnie, zwiększyć temperaturę do 200-2l0'C i upiec na złoty kolor.ostudzony tort przekroić poprzecznie na
trzy części tak każdą nasączyć syropem z alkoholu i mocnej herbaty. Pierwszy blat posmarować kwaskowatym dżemem lub galaretką przykryć, kolejnym blatem i posmarować połową kremu i wreszcie na wierzchu ułożyć ostatni blat. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, posypać posiekanymi orzechami i przybrać pokrojonymi w paseczki gotowymi żelkami.
dodać sok z cytryny, wbić kolejno sześć żółtek, a następnie, stale ucierając. po łyżce dodawać mąkę. Białka ubić na jednolitą pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem . Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180"C)'
a gdy ciasto podrośnie, zwiększyć temperaturę do 200-2l0'C i upiec na złoty kolor.ostudzony tort przekroić poprzecznie na
trzy części tak każdą nasączyć syropem z alkoholu i mocnej herbaty. Pierwszy blat posmarować kwaskowatym dżemem lub galaretką przykryć, kolejnym blatem i posmarować połową kremu i wreszcie na wierzchu ułożyć ostatni blat. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, posypać posiekanymi orzechami i przybrać pokrojonymi w paseczki gotowymi żelkami.