pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Tort bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszny tort, idealny na urodziny

Tort bananowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort bananowy

 

  • BISZKOPT
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • MASA
  • kostka margaryny
  • pół litry mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO
  • galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Tort bananowy
BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Później dodajemy do tego żółtka. Mieszamy delikatnie łyżką Następnie mieszamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy i mieszamy delikatnie łyżką. Dajemy do tortownicy i pieczemy biszkopta przez 25 minut w temp. 180 st. C.
MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzoną masę.

Przekrawamy biszkopta na pół. Połowę biszkopta smarujemy masą i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy masą. Ozdabiamy go całego i wykładamy pokrojonym bananem. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie a następnie studzimy. Gdy będzie lekko tężała zalewamy tort.
Tort bananowy
Kawałek
Tort bananowy
Tak wygląda w środku