Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort Kinder Beuno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne.

Tort Kinder Beuno

Składniki:

Tort Kinder Beuno

ciasto czekoladowe

krem budyniowy

krem czekoladowy

nasączenie

  • 50 ml wody
  • 30 ml likieru czekoladowego

dodatkowo

  • 200 g powideł
  • 50 g batonów

Sposób przygotowania:

Tort Kinder Beuno
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.

Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.

Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.