slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tort makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny torcik makaronowy. Do tego ulubione dodatki i sos jajeczny i mamy ciekawe danie.

Tort makaronowy

Składniki:

Tort makaronowy

 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g kiełbasy chudej
  • 1 średnia marchewka
  • pół czerwonej średniej papryki
  • 4 łyżki papryki konserwowej
  • pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego
  • sos: 1/2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mozzarelli tartej
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Tort makaronowy
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej makaron.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę również kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i startą marchewkę oraz sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i czosnek suszony.

Mieszamy i smażymy razem przez chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy razem, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy razem składniki sosu.

Na makaronie układamy zawartość patelni, lekko dociskamy i polewamy sosem jajecznym.

Wstawiamy tort makaronowy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego