ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wytrawny tort makaronowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miałam zrobić jakieś odświętne danie dla mojej córki. Moje dziecko nie przepada za słodyczami , a więc powstał taki oto wytrawny tort. Smakował.

Wytrawny tort makaronowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawny tort makaronowy

 

 

 

  • paczka ciasta francuskiego
  • 24 plasterki mortadeli
  • olej rzepakowy do posmarowania foremki

 

  • pomidorki koktajlowe, szczypiorek, natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wytrawny tort makaronowy

ETAP 1:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Roztrzepać jajka i dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzony makaron i oliwki, kukurydzę, groszek ( wcześniej odsączone na sitku ) oraz mąkę pszenna i ziemniaczaną.

Wszystko dobrze pomieszać dodając jeszcze przyprawy - pieprz, przyprawę do kurczaka i sól.

Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 30 min.

Twarożek wymieszać ze śmietaną Dodać szczypiorek oraz pieprz, paprykę słodką i sól.

Z ciasta francuskiego wykroić paski 1,5 - 2 cm szerokości. Na każdy pasek nakładać półplasterki mortadeli, tak żeby na siebie zachodziły.

Zwinąć paski ciasta w ślimaczki i włożyć do foremki na muffinki ( posmarowanej olejem ). Pieczenie 30 min - 170 stopni.

Zapieczony makaron posmarować twarożkiem. W twarożek powciskać wcześniej upieczone ,, róże ,,

Udekorować pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego.

Wytrawny tort makaronowy
Wytrawny tort makaronowy z mortadelą i twarożkiem