Sposób przygotowania:
Mięsny tort z cukiniąPrzygotowanie farszu a'la bolognese - cz.1
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
Przygotowanie farszu a'la bolognese - cz.2
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Usmażone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią bazylią.
Przygotowanie farszu a'la bolognese - cz.3
Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dusimy, aż pomidory z puszki sie rozpadną. Sos doprawiamy do smaku.
Przygotowanie cukinii
Cukinie myjemy, kroimy w plastry. Cukinię przyprawiamy solą z obu stron. Do miseczki wlewamy 1-1,5 szklanki oliwy, dodajemy oregano, wrzucamy cukinię i marynujemy kilkanaście minut. Następnie plastry cukinii układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 st.C.
Przekładanie tortu -cz.1
Tortownicę natłuszczamy. Na dnie układamy plastry cukinii - połowę cukinii należy zostawić na kolejną warstwę.
Przekładanie tortu - cz.2
Na warstwę cukinii wykładamy warstwę makaronu (1/2 ugotowanego makaronu).
Przekładanie tortu-cz.3
Następnie wykładamy farsz mięsny (1/2 farszu). Na mięso wykładamy kolejną porcję cukinii, makaron,mięso.
Wyłożenie sera
Wierzch tortu posypujemy serem.
Pieczenie tortu
Tort wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i pieczemy ok.15 min., aż ser ładnie się roztopi i zapiecze. Po wyjęciu tortu z piekarnika zdejmujemy boki tortownicy i podajemy tort. Kroimy go na porcje.
Justi2401