Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Mięsny tort z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z sosem bolognese to klasyk, który był moją inspiracją do stworzenia tego dania. Oto tort z cukinii z farszem a'la bolognese. Tort smakuje świetnie i równie wspaniałe prezentuje się na stole.

Mięsny tort z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsny tort z cukinią

 

  • 200 g makaronu - zrobionego w domu lub gotowego, ugotowanego według przepisu na opakowaniu
  • 3 średnie cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • 200 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Mięsny tort z cukinią

Przygotowanie farszu a'la bolognese - cz.1

Mięsny tort z cukinią
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.

Przygotowanie farszu a'la bolognese - cz.2

Mięsny tort z cukinią
Na patelnię z cebulą i papryką wrzucamy mięso

Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Usmażone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią bazylią.

Przygotowanie farszu a'la bolognese - cz.3

Mięsny tort z cukinią
Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki

Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dusimy, aż pomidory z puszki sie rozpadną. Sos doprawiamy do smaku.

Przygotowanie cukinii

Mięsny tort z cukinią
Cukinię pieczemy w piekarniku

Cukinie myjemy, kroimy w plastry. Cukinię przyprawiamy solą z obu stron. Do miseczki wlewamy 1-1,5 szklanki oliwy, dodajemy oregano, wrzucamy cukinię i marynujemy kilkanaście minut. Następnie plastry cukinii układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 st.C.

Przekładanie tortu -cz.1

Mięsny tort z cukinią
Dno tortownicy wykładamy plastrami cukinii

Tortownicę natłuszczamy. Na dnie układamy plastry cukinii - połowę cukinii należy zostawić na kolejną warstwę.

Przekładanie tortu - cz.2

Mięsny tort z cukinią
Na warstwę cukinii wykładamy warstwę makaronu

Na warstwę cukinii wykładamy warstwę makaronu (1/2 ugotowanego makaronu).

Przekładanie tortu-cz.3

Mięsny tort z cukinią
Na makaron wykładamy farsz mięsny

Następnie wykładamy farsz mięsny (1/2 farszu). Na mięso wykładamy kolejną porcję cukinii, makaron,mięso.

Wyłożenie sera

Mięsny tort z cukinią
Wierzch posypujemy serem

Wierzch tortu posypujemy serem.

Pieczenie tortu

Mięsny tort z cukinią

Tort wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i pieczemy ok.15 min., aż ser ładnie się roztopi i zapiecze. Po wyjęciu tortu z piekarnika zdejmujemy boki tortownicy i podajemy tort. Kroimy go na porcje.