Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.
gosiapiotrek23