zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś postanowiłam przetestować zakwas orkiszowy na drożdżach. Jest to dla mnie nowość bo zakwas sama robię, ale kusiło mnie i spróbowałam gotowego.

Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.

Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.

Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.

Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.

Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
w misie robota umieścić składniki na chleb
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
przez około 10 minut wyrabiać ciasto chlebowe
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
oprószyć ciasto mąką i zostawić do wyrosnięcia
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
potem ciasto niech rośnie znowu w foremce
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
na wyrośniętym chlebie zrobić nacięcia
Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym
chleb piec godzinę w 200 stopniach