Sposób przygotowania:
Tort makaronowy
Rodzynki wkładamy do miski i zalewamy likierem amaretto. Odstawiamy je na kilkanaście minut. Makaron należy ugotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce lekko ubijamy całe jajka z cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i zmielony ser biały.
Całość miksujemy mikserem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jabłka, lekko posiekane orzechy i rodzynki odsączone z amaretto. Całość mieszamy dokładnie łyżką.
Powstałą serową masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plasterki zimnego masła i przykrywamy nasz torcik dokładnie folią aluminiową z wierzchu.
Gotowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak ok 40 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy ok 15-20 min, aż wierzch zrobi się pięknie rumiany.
Gotowy tort odstawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem obsypujemy go cukrem pudrem. Idealnie smakuje na ciepło polany odrobiną słodkiego jogurtu/ śmietanki.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce lekko ubijamy całe jajka z cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i zmielony ser biały.
Całość miksujemy mikserem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jabłka, lekko posiekane orzechy i rodzynki odsączone z amaretto. Całość mieszamy dokładnie łyżką.
Powstałą serową masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plasterki zimnego masła i przykrywamy nasz torcik dokładnie folią aluminiową z wierzchu.
Gotowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak ok 40 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy ok 15-20 min, aż wierzch zrobi się pięknie rumiany.
Gotowy tort odstawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem obsypujemy go cukrem pudrem. Idealnie smakuje na ciepło polany odrobiną słodkiego jogurtu/ śmietanki.