ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z naszego dzieciństwa podane w nowej, mniej klasycznej formie. Połączenie makaronu, sera białego i rodzynek smakuje każdemu.

Tort makaronowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort makaronowy

 

Sposób przygotowania:

Tort makaronowy
Rodzynki wkładamy do miski i zalewamy likierem amaretto. Odstawiamy je na kilkanaście minut. Makaron należy ugotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce lekko ubijamy całe jajka z cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i zmielony ser biały.

Całość miksujemy mikserem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jabłka, lekko posiekane orzechy i rodzynki odsączone z amaretto. Całość mieszamy dokładnie łyżką.

Powstałą serową masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plasterki zimnego masła i przykrywamy nasz torcik dokładnie folią aluminiową z wierzchu.

Gotowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak ok 40 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy ok 15-20 min, aż wierzch zrobi się pięknie rumiany.

Gotowy tort odstawiamy do przestudzenia.

Przed podaniem obsypujemy go cukrem pudrem. Idealnie smakuje na ciepło polany odrobiną słodkiego jogurtu/ śmietanki.   
Tort makaronowy
Obiad / ciasto / deser... Najważniejszy jest smak.