hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Tort MilkyWey

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto bardzo delikatne , popisowe :)

Tort MilkyWey

Składniki:

Tort MilkyWey

 

  • Masa:
  • 10 mini batoników MilkyWey (160g)
  • 600 ml śmietany kremówki
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 stołowe łyżki gorącej wody
  • 75 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 50 g mąki
  • 50 g mąki kartoflanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie :
  • Puszka mango lub brzoskwiń ( po odcedzeniu powinno być 225 g owocu)
  • 1 opakowanie " Tortenguss- Klar
  • 250 ml soku z owoców - jeśli było w puszce mniej uzupełnić wodą
  • 3 usztywniacze do śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Tort MilkyWey
Pokroić batoniki , zalać śmietaną i podgrzewać na małym ogniu , mieszając aż wszystko razem połączy się w gładką masę ( nie gotować! ) . Pozostawić do ostygnięcia , przelać do naczynia w którym będziemy ją ubijać , szczelnie nakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. ( Zrobiłam to rano ) Biszkopt: Jajka miksować z gorącą wodą na wysokich obrotach przez minutę , dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać około 2 minut . Wymieszane mąki z proszkiem dodać w dwóch ratach do masy jajecznej mieszając krótko na najniższych obrotach miksera. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy (śred.26cm) i piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 25 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części , poukładać promieniście pocięte w paski owoce ( odłożyć trochę do dekoracji ) i zalać tortengussem przygotowanym na zasadzie soku z odcedzonych owoców . Teraz przystępujemy do ubicia kremu . Delikatnie przemieszać masę wyjętą z lodówki , wsypać usztywniacze i miksować jak " bitą śmietanę ". Odłożyć 3 łyżki kremu do szprycy i schować do lodówki .Połowę kremy wyłożyć na zalane owoce , przykryć drugą częścią biszkoptu , pozostałym kremem posmarować górę i boki tortu. Można udekorować owocami i kremem odłożonym w szprycy oraz kawałkami batonika MilkyWey :)