ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort na 18-nastkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik na urodziny składający się z czterech kolorowych biszkoptów oraz kremu o smaku ajerkoniakowym, obłożony lukrem plastycznym.

Tort na 18-nastkę

Składniki:

Tort na 18-nastkę

Biszkopty

  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki kolorowe w proszku

Masa

  • 2x krem ajerkoniakowy w proszku
  • mleko do kremu wg ilości podanej na opakowaniu

Masa maślana pod lukier

Dekoracja

  • Lukier plastyczny
  • ozdoby

Sposób przygotowania:

Tort na 18-nastkę

Pieczenie biszkoptów

Tort na 18-nastkę
Z podanych składników przygotować ciasta biszkoptowe

Z podanych składników upiec 4 biszkopty: białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, żółtka, zmiksować, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Do każdego z ciast wsypać po odrobinie barwnika i wymieszać dokładnie. upiec 4 ciasta biszkoptowe w tortownicy o średnicy 26cm.

Ciasta piec po ok.10-15 min w 160 C. Każdy wystudzić.

Masy

Tort na 18-nastkę
Przygotować krem ajerkoniakowy oraz masę maślaną

Przygotować masę ajerkoniakową wg przepisu na opakowaniu. Wstawić na chwilę do chłodu, po czym przełożyć biszkopty.

Przygotować masę maślaną: Miękkie masło zmiksować na puch, dodać mleko oraz puder. Masa musi mieć gęstą ale gładką konsystencję.

Tak przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki aby masło stwardniało. Lukier plastyczny ugniatać aż będzie idealny do wałkowania.

Rozwałkować na odpowiednią wielkość, po czym wyłożyć na tort. Schłodzić

Dekoracja

Tort na 18-nastkę
Schłodzony tort udekorować oraz wstawić ponownie do chłodu.

Gdy tort będzie schłodzony udekorować.