Sposób przygotowania:
Sushi maki, hosomaki - zestawPrzygotowanie ryżu i zalwey
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
Przygotowujemy zalewę: cukier, sos sojowy, ocet ryżowy i wlewamy do miski.
Sushi zalewamy 2,5 szklankami wody i po zagotowaniu przykrywamy, gotujemy 10 minut, wyłączamy i odczekujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
Następnie przekładamy drewnianą łyżką ryż do miski z zalewą i mieszamy.
Studzimy.
Matę do zwijania sushi owijamy folią, na nie układamy liski nori, po nałożeniu ryżu i składników zwijamy dociskając.
Rolka z makrelą
Makrelę oddzielamy do skóry, wyjmujemy ości, rozdrabniamy, ogórka kroimy w paski, majonez mieszamy z sosem chilli
na płacie nori układamy ryż, następnie makrelę, ogórka, majonez i ściśle zwijamy
Rolka z kretwetką w tempurze
krewetki rozmrażamy
w garnku rozgrzewamy olej
tempurę w proszku mieszamy z zimną wodą, w masie obtaczamy krewetki i smażymy na złoto
mieszamy majonez z ostrym sosem
ogórka kroimy w paski
na nori układamy ryż, majonez, krewetki, ogórka i zwijamy ścisło
Rolka z łososiem na wierzchu
smażymy cienkiego omleta i zwijamy go w rulonik
ogórka i awokado kroimy w paski
na nori układamy ryż
następnie odwracamy nori ryżem do dołu
na nori układamy ogórka, omleta i awokado
zwijamy ściśle
na ryżu układamy plastry łososia i dociskamy, posypujemy czarnym sezamem