Sposób przygotowania:
Piętrowy tort wieloowocowy
Oba biszkopty przygotować tak samo ale osobno i w różnych blaszkach. Jedna miała wymiary 36 x 25 cm a druga 29 x 22 cm. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić i w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Gdy będą ubite dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Tak samo przygotować drugi biszkopt. 2 l śmietany ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Cukier dać w zależności od preferencji smakowych.
Mniejszy biszkopt odpowiednio dociąć do tego większego aby miał odpowiedni prostokątny kształt ( chyba, że macie mniejszą blaszkę to należy upiec go w mniejszej ). Pierwszy duży placek ułożyć na tacce i nasączyć ( może być sok z brzoskwiń rozcieńczony z wodą ).
Rozsmarować część dżemu, wyłożyć porcję śmietany i rozłożyć część przygotowanych owoców ( kiwi, brzoskwinie i winogron należy pokroić ).
Wszystko zakryć drugim plackiem lekko dociskając i równając powierzchnię. Znów nasączyć placek, wyłożyć śmietanę i owoce i zakryć ostatnim dużym plackiem. Wierzch posmarować śmietaną i w jednym rogu ułożyć pierwszy mniejszy placek.
Nasączyć, posmarować dżemem, wyłożyć owoce i położyć drugi placek. I tak znowu zrobić z dalszymi składnikami. Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną a na bokach dodatkowo zrobić wzorki widelcem. Tort wstawić do lodówki i ubić 500 ml śmietany z obydwoma cukrami do smaku i odrobiną różowego barwnika.
Tort wyjąć z lodówki i za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek udekorować śmietaną tort, ponownie wstawić do lodówki a przed podaniem wykończyć stokrotkami i listkami.
Tak samo przygotować drugi biszkopt. 2 l śmietany ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Cukier dać w zależności od preferencji smakowych.
Mniejszy biszkopt odpowiednio dociąć do tego większego aby miał odpowiedni prostokątny kształt ( chyba, że macie mniejszą blaszkę to należy upiec go w mniejszej ). Pierwszy duży placek ułożyć na tacce i nasączyć ( może być sok z brzoskwiń rozcieńczony z wodą ).
Rozsmarować część dżemu, wyłożyć porcję śmietany i rozłożyć część przygotowanych owoców ( kiwi, brzoskwinie i winogron należy pokroić ).
Wszystko zakryć drugim plackiem lekko dociskając i równając powierzchnię. Znów nasączyć placek, wyłożyć śmietanę i owoce i zakryć ostatnim dużym plackiem. Wierzch posmarować śmietaną i w jednym rogu ułożyć pierwszy mniejszy placek.
Nasączyć, posmarować dżemem, wyłożyć owoce i położyć drugi placek. I tak znowu zrobić z dalszymi składnikami. Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną a na bokach dodatkowo zrobić wzorki widelcem. Tort wstawić do lodówki i ubić 500 ml śmietany z obydwoma cukrami do smaku i odrobiną różowego barwnika.
Tort wyjąć z lodówki i za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek udekorować śmietaną tort, ponownie wstawić do lodówki a przed podaniem wykończyć stokrotkami i listkami.