elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort nowojorski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort nowojorski posmarować masą i ewentualnie ozdobić posiekaną czekoladą.

Tort nowojorski

Składniki:

Tort nowojorski

 

  • Ciasto:
  • 8 jaj,
  • 16 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 dag zmielonych migdałów,
  • 5 dag tartej bułki,
  • 0,05 l rumu.

 

  • Masa:
  • 1/2 porcji bitej śmietany w proszku,
  • trochę cukru,
  • 2 dag czekolady.

Sposób przygotowania:

Tort nowojorski
Ubić 5 żółtek z 16 dag cukru, dodać cukier waniliowy, mielone migdały, pianę z 8 białek i tartą bułkę, namoczoną wcześniej w rumie. Całość wymieszać. Upieczony tort po przestygnięciu przekroić na 2 placki. Masa: Bitą śmietanę połączyć z cukrem (do smaku) oraz roztopioną i ostudzoną czekoladą. Tort posmarować masą i ewentualnie ozdobić posiekaną czekoladą.