Smurfeta

Smurfeta

Kucharz
[Przepisów: 4]

Tort Okazyjny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort pieczony z okazji urodzin. Goście byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem.

Tort Okazyjny

Składniki:

Tort Okazyjny

 

  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • krem najlepiej biały
  • paczka migdałów
  • złote perełki
  • kwiatki do przyzdobienia

Sposób przygotowania:

Tort Okazyjny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej - 35 x 20). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem. Ułożyć w całość. Wierzch udekorować kremem, migdałami, złotymi perełkami i kwiatkami .

Tagi:

jajko jajka