Sposób przygotowania:
Tort piłka
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do sztywnej piany pojedynczo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wlewamy chłodną margarynę i delikatnie ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Zostawiamy 4 łyżki ciasta i dodajemy 1 łyżeczkę kakao, mieszamy i wlewamy ciasto ciemne na jasne. W tortownicy widelcem mieszamy spiralnym ruchem ciasto ciemne z białym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (próba patyczkiem). KREM: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Serek mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy. Odkładamy ok. 1/3 kremu do osobnego naczynia. Biszkopt kroimy na 3 placki. Wszystkie okruchy zachowujemy. Górny placek odwracamy i kładziemy na paterze, lekko nasączamy i wykładamy dżem zachowując 2 cm przerwę od brzegu tortu. Na dżem kładziemy środkowy placek i ścinamy z brzegu po skosie ten placek (ścinki ciasta odkładamy). Na ostatnim placku zaznaczamy środek i wycinamy niewielki trójkąt (jedno ciastko). Wszystkie skrawki kruszymy i wraz z okruchami wkładamy do odłożonego kremu (mniejsza porcja), mieszamy. Ponczem skrapiamy biszkopty. Na środek drugiego biszkoptu wykładamy śmietanę z okruchami, formując kopułę. Na wierzch kładziemy biszkopt z wyciętym trójkątem. Lekko dociskamy, formując kulę. Na wierzchu kopuły gruba warstwą kładziemy cały krem, wyrównujemy powierzchnię. Na prostokątnym pasku brystolu odmierzamy 7 razy po 3 cm, w miejscu linii zginamy kartonik i składamy sześciokąt, który zszywamy zszywaczem albo spinamy spinaczem. Sześciokąt maczamy w kakao i kładziemy go na samym szczycie tortu, posypujemy cały sześciokąt kakao. Zdejmujemy szablon i maczamy w kakao i przykładamy do tortu tak aby jeden bok się pokrywał z już zaznaczonym, postępujemy tak aż do końca dekoracji (niektóre sześciokąty można wypełnić delikatnie kakao). SMACZNEGO!
DG
agnieszkalider
Tort prezentuje się rewelacyjnie i na pewno tak smakuje.
edytaha
marietta