agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort serce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mój pyszny serdeczny tort dla mojej miłości

Tort serce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort serce

 

  • wódka 4 łyżeczki
  • żółtko 4 szt
  • kwiaty do dekoracji 1 opak
  • bita śmietana w sprayu 1 szt
  • czekolada gorzka 1 szt
  • czekolada mleczna 3 szt
  • jajka 1 szt
  • masło 300 g
  • cukier puder 20 dkg
  • mąka tortowa 50 dkg

Sposób przygotowania:

Tort serce
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na tort, jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie posiekać mąkę z masłem i cukrem. Następnie dodać całe jajko oraz żółtka. Zmiksować ciasto na jednolitą masę bez grudek. Przygotować silikonową tortownicę w kształcie serca. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec około 30 minut. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na 3 równe części. Rozpuścić czekoladę według przepisu podanego na opakowaniu. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać lekko przestudzoną czekoladę zmieszaną z alkoholem, ciągle mieszając. Zostawić odrobinę czekolady do wysmarowania wierzchu tortu. Układać serca z ciasta jeden na drugim, każdy smarując masą. Boki tortu również posmarować masą. Wierzch oblać resztą rozpuszczonej czekolady. Poczekać do zastygnięcia. Tort ozdobić bitą śmietaną w spreju oraz gotowymi kwiatami. Ja wykorzystałam róże. Wstawić do lodówki przed podaniem w celu schłodzenia.
Tort serce
Mój pyszny serdeczny tort dla mojej miłości
Tort serce
Tort w całej swojej okazałości - pyszny