Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo-ananasowy na roczek
Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. BISZKOPT NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ WTEDY NIE KRUSZY SIĘ PRZY KROJENIU. Bita śmietana: Śmietaną przelać do wysokiej miski, dodać cukry waniliowe i śmietan-fixy i miksować przez parę minut na najwyższych obrotach aż do uzyskania pięknej puszystej bitej śmietany. Przygotowanie tortu: Biszkopt podzielić na 3 krążki, w szklance gorącej przegotowanej wody rozpuścić jedną buteleczkę aromatu śmietankowego. Dużą łyżką stołową nasączać pierwszy krążek biszkopta( najlepiej robić to od razu na paterze lub ozdobnym talerzu na którym chcemy tort podać), nasączyć dokładnie całą powierzchnię krążka. Nałożyć 1/3 bitej śmietany, na to wyłożyć połowę ananasa( najlepiej kupić ananasa już pokrojonego), przykryć drugim krążkiem lekko docisnąć. Drugi krążek porządnie nasączyć aromatem, wyłożyć 1/3 bitej śmietany i resztą ananasa. Położyć 3 krążek, porządnie nasączyć i wyłożyć resztą bitej śmietany pamiętając o posmarowaniu boków. Tort gotowy! Teraz tylko przystroić według własnego pomysłu. Powodzenia! SMACZNEGO!
marietta
monikaT83
gusia1000
monikaT83