Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temp. 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć spody tortu. Wierzch tortu udekorować masą i stokrotkami z opłatka.
booboo
asiaows
anullka7
PaniTereska
Anulka, obiecuję, że następne przepisy będą z dużymi zdjęciami.
Gość
Gość
Gość
czekoladka145
alka6543
hoffija44
mirkakropka
Hoffija44 spójrz na opis PaniTereski on Ci wszystko wyjaśni skąd ten przepis
5 i do ulubionych do wykorzystania na sobotę
ktosik