Sposób przygotowania:
Tortilla z kurczakiem i warzywami 3
Pierś kurczaka należy umyć, oczyścić ze zbędnych chrząstek oraz błonek i pokroić na małe kawałki (w kostkę). Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć pokrojony filet przez ok. 5-10 minut z dodatkiem przyprawy do kurczaka, szczypty kurkumy oraz oregano. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki. Pomidora, ogórka kiszonego oraz czerwoną cebulę kroimy na cienkie plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie i oregano – wszystko dokładnie mieszamy. Tortillę przed zastosowaniem należy lekko zwilżyć wodą i podgrzać w piekarniku (temperatura: 200 stopni, czas: 1 minuta) lub na patelni (przez kilka sekund po obu stronach) – nada to miękkości tortilli i nie połamie się podczas zawijania.Na ciepłą tortillę nakładamy jako pierwszy dip czosnkowy, a następnie pozostałe składniki: pokrojoną kapustę pekińską, kukurydzę, plasterki pomidora, ogórka kiszonego oraz czerwonej cebuli, kawałki kurczaka i na górę jeszcze raz trochę dipu czosnkowego. Pierwsze zawijamy dół tortilli na górę, a następnie boki do środka. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i podgrzewamy w piekarniku. Smacznego!