Tortilla z mięsem i fasolą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Burrito, czyli tortilla z farszem z mięsa i fasoli, jest prawdziwą specjalnością kuchni Meksyku...

Tortilla z mięsem i fasolą

Składniki:

Tortilla z mięsem i fasolą

 

  • 1 opakowanie Tortilli z mięsem i fasolą Kamis
  • 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • 4 szt. placków pszennych tortilla

Sposób przygotowania:

Tortilla z mięsem i fasolą
Burrito, czyli tortilla z farszem z mięsa i fasoli, jest prawdziwą specjalnością kuchni Meksyku. Burrito, czyli „osiołek”, to jeden z najpopularniejszych sposobów zawijania tortilli. Tortillę można także składać w kopertę, zawijając przeciwległe rogi. Miłośnicy kuchni meksykańskiej nie wyobrażają sobie burrito bez charakterystycznych przypraw: ognistego chili i słodkiej papryki. To one, wraz z natką kolendry, oregano i kminkiem, decydują o charakterze smakowym dania.


Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C.

  2. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj dokładnie wymieszaną ze 100 ml wody zawartość opakowania. Smaż przez około 1 minutę.

  3. Następnie dodaj przepłukaną zimną wodą i osączoną na sitku fasolę i wszystko razem podsmażaj przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  4. Tortillę zawiń w folie aluminiową i zagrzej w ciepłym piekarniku przez około 2 minuty (lub w kuchence mikrofalowej przez około 15 sekund - nie zawijaj wówczas w folię).

  5. Farsz nałóż na środek ciepłej tortilli. Złóż brzegi do środka tak by powstała prostokątna paczuszka.

  6. Burrito umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez około 15 minut.




Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku do farszu możesz dodać plastry pomidorów, kukurydzę z puszki i starty żółty ser.

Burrito możesz udekorować kwaśną śmietaną i świeżymi listkami kolendry lub oregano.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS