WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tortille kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na placki tortilli kukurydzianych, ale nietypowo bo z blendowanej kukurydzy konserwowej a nie mąki kukurydzianej.

Tortille kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortille kukurydziane

 

  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej z zalewą
  • ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Tortille kukurydziane

ETAP 1:

Połowę kukurydzy z puszki zblendować razem z połową zalewy na gładką jednolitą papkę. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać zblendowaną kukurydzę, dolać 2 łyżki oleju i wsypać szczyptę soli do smaku. Zagnieść wszystko na jednolite ciasto. Następnie podzielić na 5 równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągły placek podsypując w razie potrzeby mąką. Placki smażyć na suchej patelni z obu stron aż się przyrumienią.

Zdejmować na talerz i przykrywać wilgotną ściereczką żeby nie obsychały.

Tortille kukurydziane
Placek tortilli w trakcie smażenia na patelni
Tortille kukurydziane
Rozwałkowany placek tortilli przed usmażeniem
Tortille kukurydziane
Zagniecione ciasto kukurydziane przed podzieleniem na kawałki
Tortille kukurydziane
Zblendowana kukurydza konserwowa z zalewą

Tagi:

dania tortilla