karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Domowe placki do tortilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że zrobienie samemu placków do tortilli może być tak proste. Podaję sprawdzony przeze mnie przepis.

Domowe placki do tortilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe placki do tortilli

 

Sposób przygotowania:

Domowe placki do tortilli
W misce wymieszaj mąkę z solą i zalej gorącą wodą, dolej olej i wymieszaj łyżką. Wyrabiaj ciasto przez ok 5 minut, po czym przykryj je ściereczką i odstaw na ok 15 minut.

Ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki i spłaszcz ręką. Rozwałkuj na bardzo cienkie kółka.

Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni przez 1 minutę, następnie obróć i smaż 30 sekund, obróć i smażyć kolejne 30 sekund. Gotowe tortille połóż na kratce z piekarnika żeby z obu stron wystygły.

Najlepiej smakują z farszem i warzywami. 
Domowe placki do tortilli
Zagniecione ciasto odkładam na 15 minut.
Domowe placki do tortilli
Z ciasta formuję małe kuleczki i spłaszczam ręką
Domowe placki do tortilli
Wałkuję ciasto na bardzo cienkie placki.
Domowe placki do tortilli
Smażę placki na rozgrzanej suchej patelni