Sposób przygotowania:
Tortilla - przepis podstawowy
Sól wsypuję do bardzo gorącej wody, wlewam olej, mieszam. Mąkę przesiewam. Wodę wlewam do mąki i wyrabiam gładkie miękkie ciasto (ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta formuję kulę, przykrywam folią i odstawiam na ok godzinę by odpoczęło.
Następnie ciasto dzielę na 8 kawałków. Każdy formuję w kulkę, odkładam na 15 minut, a potem rozwałkowuję bardzo cienko na okrągły placek o średnicy ok 25-26cm.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewam mocno, kładę na niej tortille, smażę kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Tortillę odwracam, smażę jeszcze kilkanaście sekund. Usmażone placki układam na talerzu, a każdy przykrywam ściereczką spryskaną wodą. Zapobiega to wysuszeniu placków.
Tortille można przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką i folią.
Smacznego!
Następnie ciasto dzielę na 8 kawałków. Każdy formuję w kulkę, odkładam na 15 minut, a potem rozwałkowuję bardzo cienko na okrągły placek o średnicy ok 25-26cm.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewam mocno, kładę na niej tortille, smażę kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Tortillę odwracam, smażę jeszcze kilkanaście sekund. Usmażone placki układam na talerzu, a każdy przykrywam ściereczką spryskaną wodą. Zapobiega to wysuszeniu placków.
Tortille można przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką i folią.
Smacznego!