SUPERPRZEPIS

Tortille pomidorowo - ziołowe

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tortille pomidorowo - ziołowe Więcej zdjęć (5)

Pyszne i kolorowe placki - tortille kukurydziane z dodatkiem przecieru pomidorowego, szczypiorku i ziół prowansalskich.

Składniki:

Tortille pomidorowo - ziołowe

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ze słoiczka
  • ok. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Sposób przygotowania:

Tortille pomidorowo - ziołowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, i roztarte zioła prowansalskie. Kukurydzę konserwową przełożyć do miseczki i zblendować na gładką papkę.

Gdyby się ciężko blendowało, dodać trochę zalewy z kukurydzy lub wody. Zmiksowaną kukurydzę przełożyć do miski z mąką.

Szczypiorek posiekać drobno i również dodać do miski z mąką. Dodać przecier pomidorowy, wlać olej i jogurt. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto podzielić na 7 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować podsypując mąką na okrągły cienki placek. Placki smażyć na suchej patelni z obu stron aż do zrumienienia.

Usmażone placki przekładać na talerz i przykrywać wilgotną ściereczką żeby nie obsychały. Tortille podawać z ulubionymi dodatkami, lub wstawić przykryte ściereczką do lodówki i przechowywać w ten sposób 1-2 dni.

Tortille pomidorowo - ziołowe
Tortilla pomidorowo - ziołowa w trakcie smażenia na patelni
Tortille pomidorowo - ziołowe
Rozwałkowany kawałek ciasta na okrągłą tortillę
Tortille pomidorowo - ziołowe
Zagniecione ciasto przed podzieleniem na kawałki
Tortille pomidorowo - ziołowe
Wszystkie składniki na tortille umieszczone w misce przed zagnieceniem