Sposób przygotowania:
Tortille pomidorowo - ziołoweETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, i roztarte zioła prowansalskie. Kukurydzę konserwową przełożyć do miseczki i zblendować na gładką papkę.
Gdyby się ciężko blendowało, dodać trochę zalewy z kukurydzy lub wody. Zmiksowaną kukurydzę przełożyć do miski z mąką.
Szczypiorek posiekać drobno i również dodać do miski z mąką. Dodać przecier pomidorowy, wlać olej i jogurt. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na 7 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować podsypując mąką na okrągły cienki placek. Placki smażyć na suchej patelni z obu stron aż do zrumienienia.
Usmażone placki przekładać na talerz i przykrywać wilgotną ściereczką żeby nie obsychały. Tortille podawać z ulubionymi dodatkami, lub wstawić przykryte ściereczką do lodówki i przechowywać w ten sposób 1-2 dni.