Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i pekinką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie tortille możemy przygotować na przekąskę, ale również na obiad, ponieważ są bardzo syte. Z przepisu wyszło mi 6 sztuk.

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i pekinką

Składniki:

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i pekinką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • około 120 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

Sos:

  • kilka łyżek majonezu
  • ketchup łagodny według uznania
  • papryka czerwona mielona według uznania

Sposób przygotowania:

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i pekinką
1. Ciasto:

Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.

2. Mięso:

Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paski i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Mięso odstawiamy na około 30 minut.

3. Pieczarki:

Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i zrumienienia. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

4. Sos:

Składniki sosu dokładnie mieszamy.

5. Kapusta:

Kapustę kroimy,najlepiej w cienkie paski.

6. Podanie:

Na placki tortilli nakładamy porcja kapusty, pieczarek, mięsa i sosu. Zawijamy i podajemy.