KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Toskańska bruscetta rodem ze wsi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiąca kanapeczka z delikatną mozzarellą....

Toskańska bruscetta rodem ze wsi

Składniki:

Toskańska bruscetta rodem ze wsi

 

  • kawałek pszennej bagietki,
  • 2 plasterki sera mozzarella,
  • 2 dobrze dojrzałe pomidory,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1/2 cebuli szalotki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dobra oliwa, zawsze pamiętajcie aby oliwa była o najniższej kwasowości,
  • 1 ząbek czosnku,

Sposób przygotowania:

Toskańska bruscetta rodem ze wsi
Kawałek bagietkę rozrywamy rękoma na połowę, tak aby powstały dwie porwane kanapki, skrapiamy oliwą i nacieramy czosnkiem, wkładamy do piekarnika do chwili aż będą chrupiące. Na gotowe chrupiące szarpane kanapeczki układamy mozzarellę, posypujemy pieprzem do smaku. W czasie przygotowania kanapeczek robimy szybko z pomidorami, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i wyrzucamy, gotowe kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojoną drobno bazylię, sól, pieprz do smaku, a wszystko skrapiamy najlepszą w domu oliwą. Na zapieczone mozzarellą kanapeczki nakładamy mieszankę z pomidorów, smak obłędny. SMACZNEGO.

Tagi:

sery ser