Sposób przygotowania:
Toskański placek z oryginalnym dodatkiem
Przepis na ciasto: Mąkę pszenną przesiać , wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i staramy się dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wszystko mieszamy aby połączyło się ze sobą, wlewamy oliwę i zaczynamy dokładnie wyrabiać rekami. wszystkie składniki i formujemy w kulę, posypujemy mąką i wyrabiamy kolejne 10 minut.. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 stopni C) na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek mąką. Gotowy placek skrapiamy oliwa, posypujemy pietruszką, czosnkiem i pieczemy aż się zarumieni. Na gotowy wypieczony placek nakładamy kolejno szynkę parmeńską, oliwki, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą, sól, pieprz do smaku i gotowe. SMACZNEGO.
-Natka-
KRISTOFE