SUPERPRZEPIS

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

         
ocena: 4/5 głosów: 23
Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

Pierwszy raz mam w domu platany i zastanawiałam się jak je przygotować. Dzieci chciały tosty francuskie, więc je przygotowałam:)

Składniki:

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

 

  • 1/2 zielonego platana
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka botwiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • ok. 6-8 kromek chleba tostowego
  • olej do smażenia tostów
  • 40 g sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

Etap 1

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym
Pokrojony w kostkę platan smażony na maśle.

Platana obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć go na maśle na małym ogniu, aż się lekko zrumieni.

Etap 2

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym
Pokrojona w kostkę cebula dodana do podsmażonego platana.

Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.

Etap 3

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym
Posiekana botwina dodana do platana z cebulą.

Botwinę (użyłam tylko liści i łodyg) posiekać, dodać do platana z cebulą. Dodać też trochę soli i pieprzu. Chwilę razem podsmażać, żeby botwina zmiękła.

Etap 4

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym
Rozbełtane w misce jajka z dodatkiem maślanki i majonezu.

Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z maślanką i majonezem.

Etap 5

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.

Etap 6

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

Na każdym toście ułożyć po trochu botwiny z platanem. Na wierzchu rozłożyć po trochu pokruszonego sera. Podawać np. z ketchupem.