Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Słoninka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Mega kaloryczne, ale za to bardzo smaczne smarowidło na kanapki przygotowane z wieprzowej słoninki, czosnku, smażonej cebuli i przypraw.

Słoninka na kanapki

Składniki:

Słoninka na kanapki

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dkg wędzonej słoniny wieprzowej bez skóry (ewentualnie wędzone podgardle)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta curry
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Słoninka na kanapki

Etap 1

Słoninka na kanapki
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Słoninka na kanapki
Zmielona słonina i pozostałe składniki przełożone do miski blendera.

Słoninę (lub podgardle) zmielić. Zmieloną słoninę przełożyć do miski blendera. Dodać do niej przestudzoną zeszkloną cebulę, czosnek, majeranek i wszystkie przyprawy.

Etap 3

Słoninka na kanapki
Słoninka zmiksowana z cebulką czosnkiem i przyprawami.

Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowym smarowidłem ze słoninki smarować kanapki.


Tagi:

słonina