Sposób przygotowania:
Tosty z roszponką, pastrami i marchewkową salsą
W parowarze lub w garnku go gotowania na parze parujemy przez 2,5-3 godzin pastrami. Uparowane mięso wyjmujemy na deskę i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku – odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki wlewamy piwo i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Salsa marchewkowa: do rondelka wlewamy ocet, wodę, dodajemy sól i cukier i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę – wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut pilnując aby marchewka się nie przypaliła.
Marchewkę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do przestudzonej marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i blendujemy na gładką masę, w trakcie blendowania dolewamy stopniowo olej tal aby rozrzedził delikatnie salsę i połączył składniki.
Zblendowane warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do miseczki. Chleb kroimy w kromki, a te kroimy na pól po skosie. Chleb grillujemy na patelni. Na gorącym, chrupiącym tostach układamy roszponkę na niej plasterki pastrami, a wierzch polewamy salsą marchewkową, wszystko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy, smacznego.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku – odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki wlewamy piwo i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Salsa marchewkowa: do rondelka wlewamy ocet, wodę, dodajemy sól i cukier i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę – wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut pilnując aby marchewka się nie przypaliła.
Marchewkę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do przestudzonej marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i blendujemy na gładką masę, w trakcie blendowania dolewamy stopniowo olej tal aby rozrzedził delikatnie salsę i połączył składniki.
Zblendowane warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do miseczki. Chleb kroimy w kromki, a te kroimy na pól po skosie. Chleb grillujemy na patelni. Na gorącym, chrupiącym tostach układamy roszponkę na niej plasterki pastrami, a wierzch polewamy salsą marchewkową, wszystko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy, smacznego.