Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Tosty z roszponką, pastrami i marchewkową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dziś światowy dzień pastrami więc nie mogło zabraknąć go na moim stole w postaci pysznych tostów w stylu NY z zaskakującą salsą marchewkową, polecam.

Tosty z roszponką, pastrami i marchewkową salsą

Składniki:

Tosty z roszponką, pastrami i marchewkową salsą

 

  • 300-400 gram pastrami Deli
  • 1 opakowanie roszponki
  • Salsa marchewkowa:
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 żabki czosnku
  • ½ - 2/3 szklanki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 1 bochenek chleba żytniego lub pieczony samemu - Chleb żytni :
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 500 ml piwa jasnego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tosty z roszponką, pastrami i marchewkową salsą
W parowarze lub w garnku go gotowania na parze parujemy przez 2,5-3 godzin pastrami. Uparowane mięso wyjmujemy na deskę i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło.

Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku – odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki wlewamy piwo i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Salsa marchewkowa: do rondelka wlewamy ocet, wodę, dodajemy sól i cukier i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę – wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut pilnując aby marchewka się nie przypaliła.

Marchewkę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do przestudzonej marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i blendujemy na gładką masę, w trakcie blendowania dolewamy stopniowo olej tal aby rozrzedził delikatnie salsę i połączył składniki.

Zblendowane warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do miseczki. Chleb kroimy w kromki, a te kroimy na pól po skosie. Chleb grillujemy na patelni. Na gorącym, chrupiącym tostach układamy roszponkę na niej plasterki pastrami, a wierzch polewamy salsą marchewkową, wszystko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy, smacznego.