Tradycyjna sałatka żydowska

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Por obrać z wierzchniej warstwy, przeciąć wzdłuż i pokroić. Zalać wrzątkiem i

Tradycyjna sałatka żydowska

Składniki:

Tradycyjna sałatka żydowska

 

  • 1 duży por
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 łyżek majonezu
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Tradycyjna sałatka żydowska
Por obrać z wierzchniej warstwy, przeciąć wzdłuż i pokroić. Zalać wrzątkiem i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na plasterki, podobnie też ogórki. W misce układać na przemian ziemniaki, ogórki i pory warstwami. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wstawić ją do lodówki na 30 min. Podać z ciemnym pieczywem.