joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Tradycyjny domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszny, prosty w przygotowaniu domowy makaron:)

Tradycyjny domowy makaron

Składniki:

Tradycyjny domowy makaron

 

  • 1 żółtko
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej 100 g tortowej i 100 g semoliny)
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny domowy makaron
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy sól. Na środku kopca z mąki robimy wgłębienie i wbijamy tam jajko i żółtko, dolewamy oliwę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy podlewając wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min. Na stolnicę wysypujemy dość sporo mąki i na niej rozwałkowujemy na placek. Placek dzielimy na dwie części, kładziemy jedną na drugiej, zwijamy w rulon i kroimy. Gotowe kluski rozsypujemy na stolnicy. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kluski gotujemy dość krótko i partiami. Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka