Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Trufle czekoladowe z niespodzianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne domowe trufle czekoladowe z nutką alkoholu

Trufle czekoladowe z niespodzianką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Trufle czekoladowe z niespodzianką

 

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 20 dag herbatników petit beurre
  • 120 ml śmietany 30 %
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek likieru grenadine
  • 5 dag rodzynek sułtańskich
  • 5 dag posypki czekoladowej
  • 5 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe z niespodzianką
Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy niemal na sztywno, pod koniec dodając cukier. Ciągle mieszając, powoli dodajemy śmietanę do czekolady. Herbatniki kruszymy na puch przy użyciu blendera, lub wkładamy do plastikowego worka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Dodajemy do masy czekoladowo- jajecznej wraz z likierem grenadine, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Nabieramy ręką porcję ciasta wielkości dużej łyżki. Do środka wkładamy po 5-6 rodzynek i formujemy nieduże kulki. Połowę trufli obtaczamy w posypce czekoladowej, a pozostałe w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Trufle czekoladowe z niespodzianką
Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.
Trufle czekoladowe z niespodzianką
Herbatniki kruszymy na puch przy użyciu blendera, lub wkładamy do plastikowego worka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Dodajemy do masy czekoladowo- jajecznej wraz z likierem grenadine, dokładnie mieszamy.

Tagi:

czekolada