Sposób przygotowania:
Trufle czekoladowe z szampanem-3 smaki
Przygotownie: Rozpuszczamy całą czekolade w rondelku na małym ogniu. Gdy trochę ostygnie dodajemy miód, śmietankę, wlewamy stopniowo szampana, cały czas mieszając. Odstawiamy garnek do wystygnięcia, dzielimy masę na 3 części, każda w oddzielnym naczyniu. Do jednej z nich dodajemy krem kasztanowy i pokruszone kasztany, do drugiej masło orzechowe, mieszamy. Następnie, wstawiamy 3 naczynia do lodówki (lub na dwór jeśli za oknem jest -30 stopni, jak w obecnej chwili) na ok 1 godz. Gdy masa czekoladowa będzie trawda, ręcznie formujemy kuleczki po kolei z każdego naczynia. Kuleczki z masy bez dodatków oraz kasztanową, obtaczamy w kakao, natomiast, z masłem orzechowym w drobno posiekanych orzechach laskowych. Gotowe trufle wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej godzinę. Podajemy z kieliszkiem szampana i mamy deser na bogato!
misia14
Triss
marietta