Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Trufle śląskie - odpustowy przysmak

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Trufle przypominają w smaku marcepan, a są zrobione... no właśnie z ziemniaków i cukru pudru:)

Trufle śląskie - odpustowy przysmak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Trufle śląskie - odpustowy przysmak

 

  • Ziemniak duży - 1 sztuka
  • cukier puder - 500 gram
  • aromat migdałowy lub rumowy - 2 krople
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Trufle śląskie - odpustowy przysmak
Ugotujmy jednego dużego ziemniaka   - studzimy, Potem  przeciskamy przez praskę, dodajemy cukier puder, olejek migdałowy lub rumowy - na początku ciasto zrobi się nam wręcz lejące. Dodajemy więcej cukru pudru masa zrobi się zwarta (masę wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut) po wyciągnięciu formujemy kulki,obtaczamy w kakao, odstawiamy na 2 godziny aby nam "wyschły" i możemy jeść:) Nie wkładajcie  ich do lodówki, najlepiej jak, kulki będą pozostawione każda osobno, nie posklejają nam się. Najlepsze są następnego dnia!
Trufle śląskie - odpustowy przysmak
Etap 1
Trufle śląskie - odpustowy przysmak
Etap 2