jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Trufle z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe trufle o kokosowym smaku to sposób na szybkie poprawienie sobie nastroju. Robi się je prosto i szybko. Polecam.

Trufle z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle z ricottą

SKŁADNIKI

  • 300 gram gorzkiej czekolady, 70% kakao,
  • 300 gram sera ricotta,
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej,
  • 170 gram podłużnych biszkoptów
  • Kakao do obtoczenia,
  • Malibu do smaku (2-3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Trufle z ricottą

ETAP 1

Trufle z ricottą
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 2

Trufle z ricottą
Biszkopty rozdrabniamy przy pomocy malaksera

Biszkopty przekładamy do malaksera i miksujemy, by jak najlepiej je rozdrobnić. Rozdrobnione przekładamy do miski.

ETAP 3

Trufle z ricottą
W misce umieszczamy składniki trufli

Dodajemy do nich mąkę kokosową, ser, malibu do smaku oraz płynną czekoladę.

ETAP 4

Trufle z ricottą
Łączymy ze sobą składniki deseru

Tak przygotowane składniki miksujemy.

ETAP 5

Trufle z ricottą
W kakao obtaczamy uformowane trufle

Z gotowej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane obtaczamy w kakao. Gotowe trufle schładzamy i gotowe.