pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Deser panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny deserek na bazie śmietanki. Przygotowanie jego to zaledwie chwila, a dla urozmaicenia smaku można dodać polewę z owoców sezonowych lub mrożonych.

Deser panna cotta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser panna cotta

Na deser :

Sposób przygotowania:

Deser panna cotta
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy nożem ziarenka. Rozciętą wanilię i ziarenka umieszczamy za śmietanką i cukrem w garnku i gotujemy.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Gdy śmietanka się zagotuje dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowaną śmietankę przelewamy do pucharków lub foremek i odstawiamy do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu się deseru dekorujemy go musem z owoców np.malin, truskawek lub świeżymi owocami.
Panna  cotta